Jako
zapasy należy rozumieć zasoby rzeczowych (materialnych) środków obrotowych
gromadzonych w jednostce gospodarczej w celu zapewniania ciągłości produkcji
lub sprzedaży. Inaczej można powiedzieć, że “zapasy są niezagospodarowanymi
dobrami rzeczowymi utrzymywanymi przez firmę w celu użycia w przyszłości
(dalsze przetwarzanie, proces montażu, sprzedaż). Występują zwykle w formie
surowców, półproduktów, części używanych w procesie produkcyjnym lub wyrobów
gotowych i stanowią jedną z głównych pozycji majątku obrotowego firmy.” [1]
Utrzymanie zapasów uzasadnione jest również ze względu na: [2]
·
doskonalenie obsługi klienta,
·
wzrost korzyści skali produkcji,
·
wzrost korzyści ze skali dostaw,
·
zabezpieczenie przed zmianami cen,
·
zabezpieczenie przed niepewnością w dostawach i czasie
dostaw,
·
zabezpieczenie przed nagłymi, nieprzewidzianymi
zdarzeniami.[3]
Zapasy można pogrupować według
różnych kryteriów. Ich klasyfikacja jest niezbędnym warunkiem poznania ich
struktury i prowadzenia racjonalnej gospodarki nimi. “Wszystkie czynności
związane z gospodarowaniem zapasami takie, jak planowanie, normowanie, finansowanie
zapasów muszą być dostosowane do ich struktury, a szczegółowa klasyfikacja
umożliwia poznanie czynników kształtujących zapasy i ustalenie instrumentów
oddziaływania na ich poziom i przydatność dla przedsiębiorstwa.”[4]
Do podstawowych kryteriów
stosowanych obecnie przy klasyfikacji zapasów należą:[5]
· stopień
przetworzenia
· układ
gałęziowy
· kryteria
ekonomiczne
· inne
kryteria
· według
charakteru dostaw
· metoda ABC
Ze względu
na stopień przetworzenia wyróżniamy
zapasy:
1.
materiałów i surowców,
2.
produkcji niezakończonej,
3.
produktów gotowych,
4.
towarów.
Układ
gałęziowy stosowany jest przy planowaniu, ewidencji i sprawozdawczości
w skali przedsiębiorstwa, a także gospodarki narodowej. Układ ten jest zawarty
w Systematycznym Wykazie Wyrobów według
gałęzi przemysłów wytwarzających. W ramach tego układu wyroby dzielone są dalej
na branże, podbranże, grupy, asortymenty i odmiany oznaczone odpowiednimi
symbolami cyfrowymi.
Według kryteriów ekonomicznych
zapasy można podzielić na:
1.
prawidłowe,
2.
nieprawidłowe.
Do zapasów prawidłowych należą zapasy:
a) bieżące - materiałów produkcji
niezakończonej i wyrobów gotowych. Wynikają one rzeczywistych potrzeb
przedsiębiorstwa uwarunkowanych zadaniami gospodarczymi oraz istniejącymi
warunkami zaopatrzenia, organizacji, produkcji oraz sprzedaży.
b) sezonowe - część zapasów środków obrotowych
występująca w przedsiębiorstwie okresowo ze względu na sezonowe wahania
produkcji, zaopatrzenia bądź sprzedaży. “Charakterystyczną cechą zapasu
sezonowego jest to, że występuje on tylko w pewnych roku (np. zakup koksu na
zimę). Jest on tworzony celowo przez przedsiębiorstwo, nie może więc powstać na
skutek przypadkowych zjawisk gospodarczych u odbiorców i dostawców, jak również
w wyniku istniejących nieprawidłowości w zaopatrzeniu lub transporcie” [6]
c)
rezerwowe - ze
względów uzasadnionych gospodarczo winny być utrzymywane w przedsiębiorstwie
przez określony czas, przy czym decyzje o ich utworzeniu podejmowane są przez
jednostki nadrzędne w porozumieniu z bankiem finansującym.
Do zapasów nieprawidłowych zaliczamy zapasy:
a) nadmierne - ich wielkość przekracza normę,
nie jest uzasadniona
rozmiarami
produkcji, ani charakterem zapasów sezonowych czy rezerwowych,
b) zbędne - “obejmują zapasy, które nie
znajdują zastosowania w dalszej działalności przedsiębiorstwa zgodnie z ich
pierwotnym zastosowaniem. Zapasy mogą być uznane za zbędne, jeśli ich
wykorzystanie nie znajdzie odzwierciedlenia w rocznym lub wieloletnim planie
zaopatrzenia. Powinny one być jak najszybciej upłynnione”[7]
Zapasy
nieprawidłowe są gospodarczo nieuzasadnione. Ich występowanie w
przedsiębiorstwie jest zjawiskiem negatywnym.
[1] D. Kempny, Zapasy w
systemie logistycznym firmy, Akademia Ekonomiczna im. K. Adamieckiego, Katowice, 1995, s. 9.
[2] R.M.
Ballou, Basic Busines Logistics, Transportation, Materials Management,
Physical Distribution, Prentice - Hall, Inc., Englewood Cliffs,New Yersey,
1987, s. 243-244.
[3] Zob. podrozdział 1.4.
[4] J. Farana, Gospodarka
zapasami w przedsiębiorstwie, TNOiK, Katowice, 1979, s. 13.
[5] Ibid. s. 14.
[6] Encyklopedia Gospodarki
Materiałowej, prac. zb. pod red. Z. Surzyckiej-Milczewskiej, PWN,
Warszawa, 1989, s. 605.
[7] D. Kempny, op. cit., s. 17.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.